Bibi Anderssons karriär hyllas världen över

Bibi Andersson har somnat in efter en tids sjukdom, detta bekräftade vännen och regissören Christina Olofson för Göteborgs-Posten under söndagen. 2009 drabbades skådespelerskan av en stroke och vårdades efter det på ett sjukhem i Stockholm. Hon är bland annat känd för sina många roller i Ingemar Bergmans filmer. 


Efter att nyheten om hennes död blev offentlig har hyllningarna över hennes prestationer på filmduken hunnit bli många. Både nationellt och internationellt. Fredrik Sahlin från Kulturnyheterna säger till SVT att hon var en stjärna med internationell lyskraft, men framför allt en begåvad skådespelerska. 


"En av de största vi haft"


Skådespelaren Jan Malmsjö, som spelat mot Bibi Andersson i många filmer, säger till Aftonbladet att det var en befrielse att det hände, då hon legat kontaktlös så länge. 


– Hon var en fantastisk skådespelare, en av de största vi har haft, säger skådespelaren Krister Henriksson till tidningen. 


Bibi Andersson och skådespelaren Sven Wolter var också goda vänner sedan många år tillbaka. Han säger till Aftonbladet att hon var en go tjej med stark integritet, stor intelligens och humor. 


Bibi Andersson och skådespelaren Sven Wolter var också goda vänner sedan många år tillbaka. Bildkälla: TT/Bertil Ericson

Också i internationella medier uppmärksammas bortgången, inte minst i USA. Det stora amerikanska nöjesmagasinet The Variety benämner henne som "the seventh seal actress", där tidningen syftar på hennes roll i Ingemar Bergmans klassiska film Det sjunde inseglet


Den prestigefyllda amerikanska dagstidningen The New York Times skriver att Bibi Andersson personifierade först renhet och ungdom, sedan komplexitet, i hennes sammantaget 13 roller för Ingemar Bergman. 


The Hollywood Reporter, som huvudsakligen bevakar nöjes- och filmindustrin i Hollywood, beskriver hennes utseende som någonting taget ur en saga. Tidningen lyfter också fram hennes insats i Nära livet, där hon belönades med utmärkelsen "bästa kvinnliga skådespelare" vid filmfestivalen i Cannes 1958.  

Vidare till hela nyheten om:
Bibi Anderssons karriär hyllas världen överSe fler liknande nyheter:

Dela med dig:

Fler nyheter från Nöje