En frias i Kameraexpertbluffen
En av männen bakom näthandelsföretaget Kameraexperten frias av Svea hovrätt. Den andre får sitt straff sänkt till fyra års fängelse. I tingsrätten dömdes de båda till tre respektive fem års fängelse för bedrägeribrott.
Hovrätten anser att det är oklart om den nu friade mannen haft tillräckliga insikter i brottsplanen. Han kan därför inte dömas för medhjälp till brottet.
Därmed slipper den friade mannen också att betala skadestånd till de 291 målsägandena. Däremot slår hovrätten fast tingsrättens beslut att den dömde mannen ska betala skadestånd alla dessa nära 300 lurade köpare.
Det var i oktober 2007 som männen registrerade företaget Kameraexperten. Företaget sålde hemelektronik på nätet, men under hösten 2008 upphörde plötsligt leveranserna till kunderna som inte sällan betalat dyra pengar för en ny kamera eller tv. Därefter strömmade det in polisanmälningar till Stockholmspolisen. I januari i år hade 2 600 personer anmält företaget för att ha tagit emot betalningar utan att ha levererat några varor.
Konsumentverkets viktigaste råd till den som e-handlar är att hålla i pengarna tills varan levereras. Använd fakturabetalning om det går och kolla upp företaget, är andra råd.
– Men om man tittar på exemplet Kameraexperten hade det förmodligen inte hjälpt, säger Ola Svensson, jurist på Konsumentverket.Vidare till hela nyheten om:
En frias i KameraexpertbluffenSe fler liknande nyheter:

Dela med dig:

Fler nyheter från Dagens PS