Konsumentfråga om presentkort

Har du fått ett presentkort i julklapp? Månadens konsumentråga handlar om giltighetstid och annat som kan vara bra att veta när det gäller presentkort.


Fråga


Jag har fått flera presentkort i julklapp och det står olika giltighetstid på alla. Hur länge gäller ett presentkort? Om jag inte hittar något jag vill köpa i affären, kan jag byta in det mot kontanter? Jag skulle även handla på rean men blev nekad att använda presentkortet. Är det rätt? Och så undrar jag om jag kan få ett nytt presentkort om jag tappar bort det?


Svar


Ett presentkort gäller i tio år. Om det står en annan giltighetstid på kortet är det den som gäller. Affären får själva bestämma giltighetstid. Om du glömmer bort att använda presentkortet och giltighetstiden gått ut kan du inte kräva att få använda presentkortet som betalmedel, pengar är förlorade.


Om du får byta in presentkortet mot kontanter får affären också bestämma själva. Om det inte står något annat på presentkortet eller i andra villkor man fått i samband med köpet att giltigheten är inskränkt gäller presentkortet för reavaror.


Om du tappar bort ett presentkort kan du inte kräva att få ett nytt av affären. Presentkortet är en värdehandling och utan den värdehandlingen kan du inte kräva att få handla. Presentkort har blivit allt populärare att ge bort. Nedankan du läsa met om vanliga frågor kring presentkort.


Fråga:


Kan jag få tillbaka kontanter om jag handlar för mindre än presentkortets värde?


Svar:


Det är också upp till affären om du kan få tillbaka kontanter eller inte om du handlar för minde än presentkortets värde. Om du handlar för ett mindre belopp kom ihåg att spara ditt kvitto som ett bevis för vad som finns kvar på kortet i fall det blir något fel, speciellt om du har ett plastkortspresentkort där värdet inte står skrivet på kortet.


Fråga:


Kan jag köpa något som är dyrare än summan på kortet?


Svar:


Gäller presentkortet en summa, till exempel 400 kronor så brukar det gå bra att köpa något som är dyrare och lägga till mellanskillnaden.


Gäller presentkortet däremot för en specifik behandling, till exempel en manikyr och priset för behandlingen har höjts sedan presentkortet såldes har du rätt att få den avtalade specifika behandlingen som står på presentkortet oavsett vad den kostar den dagen du vill ha behandlingen. Kontrollera vad det står på presentkortet. Avser det en speciell behandling eller gäller det för ett visst belopp?


Om presentkortet gäller en ospecificerad behandling för till exempel 700 kronor kan du inte kräva en dyrare behandling när du löser in kortet. Vill du ha en behandling som kostar mer får du lägga till mellanskillnaden.


Fråga:


Kan man förlänga giltighetstiden på ett presentkort?


Svar:


Det är villkoren för kortet som styr om giltighetstiden går att förlänga, butiken får alltså själva bestämma även detta. Ibland kan förlängningen vara förknippad med att du måste betala en avgift.


Fråga:


Vad ska man tänka på om man köper ett presentkort i andra hand?


Svar:


Om du ska köpa ett presentkort eller resecheck i andra hand är det bäst att kontrollera alla villkor med utfärdaren av kortet innan köpet. För det första är det viktigt att utfärdaren bekräftar att presentkortet är äkta och att det är möjligt att överlåta. Kontrollera även serienummer, giltighetstid och presentkortets värde. Gäller det resecheckar så har fler resebolag särskilda villkor om hur man ska göra vid andrahandsköp av deras presentkort för att det ska gälla.


Fråga:


Vad händer om butiken byter ägare eller går i konkurs?


Svar:


Om det sker ett ägarbyte kan ditt presentkort bli värdelöst. Presentkort kan vara giltiga när en butik byter ägare om butiken fortfarande har samma organisationsnummer som innan. En ny ägare har inte automatiskt skyldighet att ta över ansvar för presentkort som den tidigare ägaren utfärdat. För att det ska ske behöver de ha träffat ett avtal om detta. Om en butik går i konkurs blir presentkortet obrukbart, det går alltså inte att använda som betalmedel.


Bedrägerier kring presentkort


Det förekommer också en hel del bedrägerier kring presentkort. Ett exempel under förra året var att man skulle betala fem kronor genom att lämna ifrån sig sin kortuppgifter och så skulle man få ett presentkort på en specifik matvaruaffär för 5 000 kronor. Även förfalskningar av presentkort förekommer, så var speciellt uppmärksam när du handlar presentkort på nätet eller på andrahandsmarknaden.


På polisens webbplats kan läsa mer om olika slags bedrägerier, där man ibland lockar med presentkort. På Konsument Europa, som ger konsumenter information och råd när man handlar varor och tjänster utanför Sverige inom EU, Norge och Island kan du läsa mer om att köpa presentkort i andra hand.
Vidare till hela nyheten om:
Konsumentfråga om presentkortSe fler liknande nyheter:

Dela med dig:

Fler nyheter från Stockholms Stad