Konsumentfråga: Resa med mobil sommar?

I månadens konsumentfråga svarar vi på vad som gäller när du använder mobilen på resan. Du behöver bland annat hålla koll på kostnaderna när du reser utanför EU.


Fråga


Jag ska åka till Spanien i sommar och undrar hur det funkar med kostnad för telefon, sms och surfande numera. Jag vill inte ha en dyr telefonräkning som ligger och väntar på hallgolvet när jag kommer hem ifrån semestern. Vad är det egentligen som gäller?


Svar


För dig som semestrar inom EU gäller gemensamma regler och enligt dessa regler behöver du inte längre betala några tilläggsavgifter när du använder mobilen inom EU. I stället betalar du din vanliga svenska taxa.


Tänk på att din operatör inte har någon laglig skyldighet att erbjuda roaming i andra länder. Det är därför viktigt att du kontrollerar med din operatör om och hur du kan använda telefonen och ringa röstsamtal, skicka sms och använda data utomlands. Det finns alltså olika begränsningar som kan vara bra att hålla reda på för att slippa oväntade kostnader.


Roaming behövs för att du ska kunna använda mobilen utomlands


Roaming betyder kortfattat att du kopplar upp dig mot en annan operatörs nät när du befinner dig i utomlands och använder ditt svenska abonnemang eller kontantkort. Det är det som gör att du kan du ringa, skicka sms och surfa på resan. Men för att du ska kunna göra det behöver du ha ett abonnemang, eller kontantkort där roaming ingår.


Om en operatör gör en förlust på grund av roaming kan de få ett särskilt tillstånd att ta ut en tilläggsavgift för roaming. Kontrollera gärna med din operatör om denna har fått ett sådant tillstånd.


Tips för dig som reser med mobilen i sommar


Tänk på att om du ska resa utanför EU måste du själv hålla koll på vilka kostnader som finns för att ringa, skicka sms och surfa i det land du ska besöka. I de länder där EU:s roamingregler inte gäller kan operatören nämligen ta ut helt andra avgifter och ha en helt egen prissättning.


När du kommer till ett nytt land ska du dock alltid få information om vad det kostar att använda telefonen i landet du besöker. Men det kan vara bra att fråga sin operatör innan resa vad som gäller, så att du är förberedd.
Vidare till hela nyheten om:
Konsumentfråga: Resa med mobil sommar?Se fler liknande nyheter:

Dela med dig:

Fler nyheter från Stockholms Stad