Norrtulls sportklubb vinner årets Nelson Mandela-pris

För tjugonde året delar Stockholms stad ut Nelson Mandela-priset för att belöna och uppmärksamma goda initiativ i arbetet för en mer öppen och integrerad stad. Årets vinnare är Norrtulls sportklubb.


Norrtulls sportklubb skapar en mötesplats där sporten står i centrum och det gemensamma intresset skapar sammanhållning. Genom att sporta tillsammans ökar språkutvecklingen, ges en meningsfull fritid, ett socialt sammanhang och många nya vänner!


Sport som skapar gemenskap


Norrtulls sportklubb gör verklighet av sina värderingar: alla får vara med, alla är lika värda, och deltar på egna villkor. Genom klubbens integrationsprojekt tar idag nära 50 nyanlända barn och unga, både flickor och pojkar, del av klubbens regelbundna sportverksamhet inom fotboll, innebandy, handboll och pingis. De nyanlända barnen tränar med jämnåriga etablerade stockholmare i befintliga lag. Klubben arbetar med sporten i centrum, vilket skapar ett inkluderande klimat oavsett bakgrund. De arbetar aktivt med att nå ut till fler flickor, och 25 procent av de nyanlända som är med och tränar är flickor.


Klubbens 2 100 medlemmar har informerats och engagerats i klubbens integrationsprojekt. De som vill har skänkt urvuxna träningskläder, skor och sportartiklar och samtliga nyanlända spelare har utrustas med ett träningskit (träningsoverall med klubbens emblem, väska, skor, strumpor, shorts, t-shirt och boll alt rack/klubba) så att de ser ut som alla andra spelare i klubben och har samma förutsättningar att vara med på lika villkor.


Fadderfamiljer och innebandy för nyanlända mammor


Lagen blir mötesplatser för nyanlända och etablerade stockholmare. Att spela i samma lag skapar en gemenskap mellan barnen, men även mellan nyanlända och etablerade föräldrar som har barn som spelar i samma lag. Att delta i en idrottsverksamhet på sin fritid skapar en delaktighet i det svenska samhället för de nyanlända barnen och även för deras föräldrar.


Varje nyanländ spelare matchas med en fadderfamilj i samma lag för att kunna erbjuda lite extra praktiskt stöd och möjlighet till delaktighet. Fadderfamiljen tar extra ansvar för till exempel information och samåkning till matcher. Även föräldrar bjuds in i gemenskapen – under våren startades innebandy för etablerade och nyanlända mammor.


Om Nelson Mandela-priset


I Stockholm görs fantastiska insatser för att skapa mötesplatser mellan nya och etablerade stockholmare. Priset skapar förutsättningar för fler nya möten i vår stad. Priset har delats ut till personer, grupper och verksamheter i Stockholm sedan 1998.


Prissumman är 50 000 kronor och prisutdelningen kommer att ske den 17 augusti på Stockholms kulturfestival. 42 nomineringar har skickats in i år och de fördelade sig på 28 personer och/eller verksamheter.


Läs mer om Norrtulls Sportklubb

Läs mer om Nelson Mandela-priset

Följ Nelson Mandela-priset på FacebookVidare till hela nyheten om:
Norrtulls sportklubb vinner årets Nelson Mandela-prisSe fler liknande nyheter:

Dela med dig:

Fler nyheter från Stockholms Stad